Kotteren

Kotteren.

Is een verspaningstechniek. Het is een vorm van draaien waarbij het product stilstaat en het gereedschap draait. Tijdens het kotteren staat het product stil en draait het gereedschap. Hiervoor wordt het gereedschap in het hart van het gat geplaatst. Het gereedschap waarmee gekotterd word is excentrisch bevestigd op een draaiende as. Hierdoor maakt het kottergereedschap een cirkelbeweging. Kotteren is een techniek die hoort bij verspaning.

Kotteren na reparatie doormiddel van lassen
Wanneer een gat is versleten of beschadigd is het mogelijk doormiddel van lassen de beschadiging herstellen. Een las is echter nooit perfect rond. Daarom kan een gat dat doormiddel van lassen is hersteld verschillende oneffenheden bevatten. Om deze oneffenheden te verwijderen en een perfect rond gat te krijgen kan gebruik worden gemaakt van kotteren. Wanneer alleen de zijkanten van het gat opgevuld en hersteld zijn kan gebruik worden gemaakt van vlakkotteren. Wanneer het gat juist opgevuld is door het lasproces kan ook gebruik worden gemaakt van langskotteren.

Langskotteren
Bij langskotteren maakt het gereedschap voortdurend dezelfde cirkelbeweging. Het gereedschap draait hierbij een gat steeds dieper uit. De diameter blijft tijdens het draaien hetzelfde alleen de beitel gaat langzamerhand verder naar beneden. Langskotteren zorgt voor een gelijke cirkel in het werkstuk met dezelfde diameter.

Vlakkotteren

Het vlakkotteren is een techniek waarbij de beitel tijdens het draaien een steeds grotere cirkel maakt in het werkstuk. De beitel drukt hierbij vanuit het hart van het gat naar buiten. Hierdoor wordt de diameter van het gat tijdens het vlakkotteren vergroot. De beitel gaat hierbij niet dieper maar maakt een roterende beweging op dezelfde hoogte.

Voor het zuiver rondmaken van gaten en cilinders kan Rinkens uw plaatwerk kotteren. Doordat er slechts één beitel gebruikt wordt, krijgt het gat een zuiver ronde vorm met een zeer hoge nauwkeurigheid. Rinkens heeft de juiste specialistische kottergereedschappen en ruime kennis om al uw kotterwerk deskundig uit te voeren. Zelfs wanneer uiterste nauwkeurigheid is gewenst is kunnen wij aan de hoogste standaarden voldoen.

Comments are closed.